Top

Nadam se da sam vas već s naslovom uspjela razveseliti podatkom da se u Omišu nalazi čak 5 morskih plaža. Isto tako, nadam se da se nećete zaustaviti samo na plažama u Omišu kada njegova rivijera od dvadesetak kilometara pruža puno veći izbor. Plažoljupci mogu birati između pješčanih, šljunčanih plaža, stjenovitih, morskih i riječnih, javnih i skrivenih, nudističkih i onih kompliciranijih do kojih se jedino može doći s mora. 

Ako ste netko kome je more važnije od plaže, morat ćete se ipak odlučiti s kojeg ćete mjesta ući u more, ovisno o tome činite li to radije postepeno kroz plićak ili radije skačete na glavu.  Nemojte da poslije negdje pročitam kako plaža u Omišu nije valjala jer ste se morali nahodati kroz plićak da bi došli do dijela gdje ste mogli zaplivati ili kako mrzite pijesak jer vam ulazi svugdje ili vam je teško hodati po šljunku.

Dakle, pripremite se unaprijed, priprema je pola posla, iako riječ ‘posao’ bode uši u tekstu o plažama 🙂 Upoznajte omiške plaže i otkrijte unaprijed gdje se sve može kupati u Omišu kako biste mogli izabrati savršenu plažu za sebe ili kako bi znali isprobati sve kada dođete.

U trendu je biti aktivan na odmoru. I ja bih vam uvijek sugerirala da iskoristite priliku na odmoru otkriti i doživjeti nešto novo, ali jedino što je važno ste vi i slika idealnog odmora u vašoj glavi. Dakle, nemojte se osjećati krivi ako ste jedni od onih koji vole samo ležati na suncu. Ponekad je najbolje što možete učiniti za sebe upravo ništa. Omiš nudi nekoliko izvrsnih mjesta na kojima možete biti lijeni i savršeno sretni zbog toga.

Baš poput sadržaja sočnog sendviča, Omiška rivijera raširena je i stisnuta između moćnih planina i prekrasnog plavog Jadrana. Dvadesetak kilometara Omiške rivijere krase različite vrste plaža, od pijeska, šljunka, stijena, betona, ali i velikih, malih, javnih, privatnih, naturističkih, dostupnih samo s mora … ma, kakve god da vam padnu na pamet. Sam grad Omiš kao bonus ima i rijeku pa se za promjenu koji put možete bućnuti i u njoj.

Za početak idemo saznati gdje se sve u Omišu možete kupati ili namakati u moru i izležavati na suncu dok vam topli povjetarac nježno miluje tijelo.

1. GRADSKA PLAŽA “PUNTA”

 Gradska plaža Punta najveća je plaža između Splita i Makarske. Omišani je zovu Velika plaža. Riječ je o lijepoj pješčanoj plaži smještenoj u samom centru grada. Zbog dugog plićaka savršena je za djecu i neplivače. Tijekom ljetne sezone možete unajmiti suncobrane i ležaljke. Ako više volite prirodnu hladovinu, krošnje tamarisa u obliku kišobrana savršeno će odigrati tu ulogu.
Oni koji se vole patiti na suncu i biti aktivni, mogu unajmiti pedalinu ili isprobati druge zabavne aktivnosti malog vodenog parka i teretane na otvorenom. Možda ćete poželjeti isprobati zaigrati lokalnu igru ​​koja se igra isključivo u plićaku, a za koju ste sigurna sam već čuli – picigin.

Picigin je igra na plaži koja potječe iz grada Splita. Igra se tako da si nekoliko igrača u krugu dodaju malu loptu, pokušavajući je što dulje zadržati u zraku i izvan vode. Ako više volite ‘ganjati’ loptu na vrućem pijesku, igralište za odbojku na pijesku bit će prava stvar za vas. Samo pronađite nekoliko prijatelja koji misle slično pa igra može početi. Neposredno prije plaže, nalazi se i teren za vaterpolo.
Na početku plaže je lift za invalide, a na kraju je napravljen posebno prilagođen prilaz moru za istu svrhu do kojeg se lako može doći automobilom.
Ako volite roniti ili promatrati podvodni svijet s maskom, bit će vam drago čuti da potopljena olupina broda iz Drugog svjetskog rata leži na morskom dnu u blizini plaže.
Velika plaža opremljena je javnim tuševima, mjestima za presvlačenje i barovima gdje možete uživati ​​u hladnom piću ili šalici kave. U slučaju da ogladnite od sunca i plivanja, srećom u centru ste grada, udaljeni samo nekoliko minuta od omiških restorana.
Sama plaža duga je otprilike 400 m, a u produžetku na otprilike 300 m prema lukobranu nalazi se još par plažica i pješačka staza koja, pored niza drvenih klupa za sunčanje, nudi jedinstvenu priliku za šetnju točno između rijeke Cetine i Jadranskog mora!!!
Tijekom ljeta temperature postaju jako visoke pa se na sreću zimogroznih, more prilično dobro zagrije. Ako vam se ne sviđa toplo more, na kraju plažu more je malo hladnije, zahvaljujući blizini ušća krške rijeke u more.

Sve sto trebate ovo ljeto je more, sunce, krema za suncanje i plaze u Omisu

2. PLAŽA U KAMPU

Još jedna velika pješčana plaža nalazi se na drugoj, zapadnoj strani rijeke Cetine. S obzirom na to da je dio lokalnog kampa nudi veliki broj različitih usluga i sadržaja kao što je bazen na otvorenom, teren za odbojku na pijesku, terene za mali nogomet i tenis, dječje igralište i sl. Tijekom ljetne sezone kamp organizira dodatne aktivnosti poput škole windsurfinga ili vježbanja na plaži.

Pijesak na ovoj plaži malo je sitniji nego na gradskoj plaži, a more je također plitko, apsolutno savršeno za obitelji s djecom.

Restoran u kampu pobrinut će se da tijekom odmora bez stresa ne ostanete žedni ili gladni.

Ako volite trčanje ili duge šetnje, od plaže u kampu nastavlja se nekoliko kilometara pješčanih plaža kroz mjesto Duće na putu do susjednog gradića Dugog Rata. Meni osobno, ovo je najdraža ruta za hodanje.

Za oslobađanje svih napetosti koje skupljamo tijekom svakodnevnog života nekada je dovoljno hodati bos po pijesku, pored ili kroz more, udisati morski zrak, uživati u pogledu, prekrasnim nijansama plave boje Jadrana, pljuskanju mora i kliktanju galebova.

3. PLAŽA MULIĆ

Riječ “mulić” znači mali mul, malo pristanište. Plaža Mulić mala je šljunčana plaža smještena uz omiško pristanište. Upravo je ovo mjesto gdje se mještani vole kupati, ostave ručnike i s mula skaču izravno u dublje more. Također, ovo je mjesto gdje su mnoge generacije Omišana naučile plivati.

Kako turizam nastavlja rasti u Omišu, život u luci svake je godine sve gušći i ispunjen brujanjem brodova i ljudi. U planu je izgradnja prve gradske luke ikada pa Mulić u budućnosti čeka neko novo ruho.

Do tada, mul i mulić ostaju tradicionalna mjesta za kupanje omiških starosjedioca 🙂

4. PLAŽA SLAVINJ

Plaža Slavinj nalazi se ispod glavne ceste na putu prema Makarskoj, otprilike pet minuta hoda od gradskog pristaništa. Do nedavno je bila prilično uska ščljunčana plaža, nadkrivena prekrasnim zelenim tunelom tamarisa kroz koji je prolazio maleni potok. U međuvremenu je proširena te je time nešto izgubila, a nešto i dobila. Izgubila je svoj prijašnji izgled, ali je dobila na prostoru, kao i lijepu stazu za hodanje i bicikliranje.

Jadransko more je čisto i kristalno bistro te nakon kraćeg prilagođavanja na temperaturu mora i uživanja u pogledu na svoje nožne prste možete dignuti pogled pa uživati i u pogledu na otok Brač 🙂 Osim toga, odavde pa do predjela Ravnice protežu se plaže kilometar i pol ukupne dužine.

5. BRZET

Odmah nakon Slavinja, nastavlja se niz šljunčanih plaža u dijelu Omiša koji se zove Brzet. Hladovina borova i tamarisa, zvuci cvrčaka i morskih valova, ljetni povjetarac, osjećaj soli na koži, sokići, restorančići te sve ostale ljetne klišeje zbog kojih toliko volimo biti na plaži i moru, naći ćete i na Brzetu.

Do Brzeta se može doći automobilom, ali tijekom ljetne sezone kada su veće gužve u prometu, ako bi radije prošetali, trebat će vam nekih 15-tak minuta od centra grada.

Brzet također ima mali poluotok po kojem je dobio ime i na kojemu su se nekada nalazile čak i mlinice.

Ljubitelje povijesti i arheološke baštine razveselit će vijest da se na Brzetu nalaze ostaci crkve sv. Eufemije iz 6. stoljeća pronađene tijekom arheoloških istraživanja tijekom 2004 godine.

Kao jednu kontinentalku, odraslu na pješčanim plažama mutnih, zemljanih rijeka Drave i Dunava, svaki me put iznova, iako već dugi niz godina živim u Dalmaciji, oduševi bistrina i miris našeg mora. Doista su plaže ovdje savršene za zasluženi odmor duše i tijela, sanjarenje i inspiriranje za nove životne odluke, ciljeve i početke.

Priča o omiškim plažama ne završava ovdje. Toliko ih je još za otkriti u mjestima kao što su Nemira, Stanići, Lokva Rogoznica, Medići, Marušići, Pisak, sve do Vruje gdje počinje Makarska rivijera.

Isto tako, priča o omiškim plažama ne završava s morem. U ljetnim mjesecima, kada se more zagrije i do 30° C mnogi Omišani, ali i posjetitelji, željni osvježenja radije biraju riječne plaže jer je rijeka Cetina uvijek nekoliko stupnjeva hladnija od mora.

 

JESTE LI ZNALI? U Dalmaciji se more nikada ne naziva vodom. Voda je voda, a more je more 🙂

Hvala Turističkoj zajednici Omiš na ustupljenim fotografijama.

0